Blog

Eerste auto’s de weg op met nieuw kenteken

Wie vanaf deze week een nieuwe auto koopt, krijgt een kenteken met een andere combinatie dan we gewend waren. De kentekenreeks XX-999-X (met twee medeklinkers, drie getallen en één medeklinker) is namelijk afgerond en wordt opgevolgd door de serie X-999-XX. Nieuwe auto’s gaan de komende tijd dus de weg op met een kenteken met één medeklinker, drie getallen en twee medeklinkers.


 

Het eerste kenteken in de nieuwe serie, G-001-BB, is inmiddels door de RDW toegekend aan een BMW. De nieuwe serie begint altijd met de letter G omdat de voorgaande letters in het alfabet ongeschikt zijn. De RDW gebruikt geen klinkers meer op kentekens voor personenauto’s, waardoor A en E al afvallen. De B is gereserveerd voor zware bedrijfsauto’s, C lijkt te veel op nul, en D en F zijn gereserveerd voor brom- en snorfietsen. G is dus de eerste geschikte letter voor personenauto’s en daarmee de eerste letter van het ‘kentekenalfabet’.

De nieuwe plaat met G-001-BB is de tiende tekencombinatie sinds het kentekensysteem in 1951 in Nederland ingevoerd werd. Voor die tijd waren er overigens ook al kentekens: Nederland was in 1898 het derde land ter wereld (na Frankrijk en Duitsland) dat een nationale kentekenplaat introduceerde. Het eerste kenteken was destijds nog heel eenvoudig: het cijfer 1.

Met de nieuwe serie kan de RDW in totaal ongeveer 2,7 miljoen kentekenafgiftes doen. De verwachting is dat we daarmee zo’n drie tot vijf jaar vooruit kunnen, al is de precieze periode natuurlijk afhankelijk van het tempo waarmee de nieuwe auto’s verkocht worden. Daarna is het tijd voor weer een nieuwe serie, waarvan de combinatie overigens ook al bekend is. Na de huidige reeks met X-999-XX volgt namelijk de serie XXX-99-X. Wie nu al een mooie reeks met deze combinatie in gedachten heeft, zal dus nog een paar jaar geduld moeten hebben.

Coronavirus

Informatie over onze dienstverlening en de maatregelen die wij nemen in verband met het Coronavirus (Covid-19)
Meer info Melding verbergen