Blog

‘Snelladen van auto’s kan op termijn in 6 minuten’

Waar je een auto op benzine of diesel binnen een paar minuten voltankt, is dat bij elektrische auto’s wel anders. Het volledig opladen van een auto op accu kan uren duren. Dat moet een snellere oplossing voor zijn, denken onze westerburen. In Engeland worden momenteel lithium-ion accu’s ontwikkeld waarvan de laadtijd slechts zes minuten bedraagt.Echion Technologies, opgericht door oud-studenten van de Universiteit van Cambridge, is het bedrijf achter dit ambitieuze idee. Zij ontwikkelen lithium-ion accu’s zonder de reguliere stof grafiet maar met een ander, onbekend materiaal. Bedrijfsoprichter Jean De La Verpillière is namelijk niet van plan om te onthullen wat dat geheime ingrediënt precies is. Wel zegt hij in Cambridge Independent dat de speciale accu’s door snelladen slechts zes minuten nodig hebben om volledig op te laden. Mocht het idee echt slagen in zijn ontwikkeling, dan zou dat een revolutie zijn op het gebied van elektrisch transport.

De huidige materialen in een lithium-ion accu zijn namelijk erg gevoelig voor snelladen. Als de accu te veel spanning krijgt, kan deze exploderen of vlam vatten. Typ op Google maar eens ‘plug-in electric vehicle fire incidents’ in en Wikipedia somt direct een hele lijst incidenten voor je op. Vrijwel ieder automerk met een elektrisch model heeft al eens mee te maken gehad met een ‘overspannen’ accu. Door grafiet te vervangen door het alternatieve materiaal zou de accu van Echion géén extra risico lopen bij snelladen en dus ook niet kunnen exploderen. Al is die claim voorlopig natuurlijk niet meer dan een theorie.

Momenteel kan Echion één kilo per dag produceren van het geheime materiaal: genoeg voor de accu van één auto. Die productie moet omhoog om de accu’s echt serieus te gaan verkopen. Het bedrijf heeft goede hoop, want een tweetal investeerders heeft zich al bereid gesteld om de verdere ontwikkeling te financieren. Begin 2020 verwacht men de eerste stappen te zetten om het product op de markt te brengen. De ontwikkeling staat dus echt nog in de kinderschoenen. Mocht de techniek voor auto’s uiteindelijk toch ongeschikt zijn: niet getreurd. Het materiaal kan namelijk ook toegepast worden in accu’s van mobiele telefoons. Je smartphone is dan binnen zes minuten volledig opgeladen. Ook handig!

Coronavirus

Informatie over onze dienstverlening en de maatregelen die wij nemen in verband met het Coronavirus (Covid-19)
Meer info Melding verbergen