Blog

Hebben we genoeg laadpalen voor alle elektrische auto's?

Europa heeft in 2030 minstens 2,8 miljoen laadpalen nodig om alle elektrische auto’s van stroom te kunnen voorzien. Er is dan ook werk aan de winkel, want momenteel heeft de Europese Unie nog maar 145.000 laadpalen. ACEA, de Europese belangenbehartiger voor autofabrikanten, houdt de voortgang van laadpalen in Europa nauwlettend in de gaten. Als Europa zijn ambitieuze CO2-duurzaamheidsdoelen voor 2030 wil halen, zijn er volgens de autofabrikanten veel meer laadpalen nodig dan nu het geval is. Zij vragen om minstens 2,8 miljoen laadpalen in 2030: dat zijn er twintig keer zoveel als momenteel (145.000). Autofabrikanten bieden immers steeds meer alternatief-aangedreven auto’s op de markt en daardoor heeft de consument meer keuze. Overheden in de Europese Unie moeten op hetzelfde tempo blijven investeren om die auto’s, bijvoorbeeld met tankstations, te faciliteren.

Nederland koploper
Van de 145.000 laadpalen die Europa nu heeft, staat ruim een kwart in Nederland: 37.000 stuks. Nederland is daarmee koploper in Europa als het om het aantal laadpalen gaat. Ook Duitsland (27.459), Frankrijk (24.850) en het Verenigd Koninkrijk (19.076) hebben een groot aandeel. Het verschil met andere Europese landen is groot. Zo hebben onze Belgische zuiderburen slechts drieduizend laadpalen. De autofabrikanten roepen daarom op tot meer spreiding van laadpalen over het continent.

Waterstof en gas
ACEA onderzocht ook de mogelijkheden om andere alternatieve brandstof te tanken, zoals waterstof en gas. Gas kun je op 3.300 locaties in Europa tanken. Italië (1.239) en Duitsland (863) hebben de meeste tankstations waar je een gastank kunt vullen, Nederland heeft er 139. In de hele EU zijn slechts 47 plaatsen om waterstof te tanken, waaronder 3 in Nederland. Duitsland (13), het Verenigd Koninkrijk (8) en Denemarken (7) zijn de Europese landen met de meeste tankstations voor waterstof. Ook op dat gebied valt dus nog veel terrein te winnen.

Het reguliere tankstation voor brandstof en diesel is voorlopig dus nog wel even koploper. Europa telt namelijk ruim 130.000 tankstations.

Coronavirus

Informatie over onze dienstverlening en de maatregelen die wij nemen in verband met het Coronavirus (Covid-19)
Meer info Melding verbergen