Blog

Verkeersoverlast in Nederland: waar erger je je het meest?

De bumperklever, de telefoneerder, de niet-kijkende-inhaler…allerlei “fijne” ergernissen waar elke weggebruiker wel eens mee te maken krijgt. Waar in Nederland vindt de meeste verkeersoverlast plaats en waar is het lekker rijden zonder poespas met je bolide? Wij zochten het voor je uit.


 

Cijfers liegen niet

In de Verkeersmonitor 2019 heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek - CBS - in kaart gebracht hoe het zit met de overlast op de Nederlandse snelwegen. 135.000 Nederlanders van 15 jaar of ouder werden vragen gesteld over verkeersoverlast in hun woonplaats. Je leest in deze verkeersmonitor onder andere in welke provincies de meeste overlast plaatsvindt en waar men - jawel - zich dus het meeste ergert.

And the winner is…

Zuid-Holland en Limburg! De belangrijkste bron van ergernissen in het verkeer van de ondervraagden in deze provincies zijn:

 • Agressief rijden
 • Te hard rijden
 • Parkeerproblemen

Funfact: in niet-stedelijke gebieden ergeren de weggebruikers zich meer aan te hard rijden. Terwijl als je afreist naar de randstad, je vaker voor parkeerproblemen komt te staan, wat weer leidt tot een enorme ergernis.

Rust en ruimte nodig?

Op je gemak in je wagentje stappen, koffietje to go en rustig de snelweg op. Is dat mogelijk? Zeker! In de provincie Drenthe ervaar je de minste verkeersoverlast. De provincies Overijssel, Groningen en Friesland volgen snel op deze lijst.

Hieronder zie je complete lijst van provincies. Op 1 staat de provincie met de meeste verkeersoverlast en ergernissen en op 12 de provincie met de minste.

 1. Zuid-Holland
 2. Limburg
 3. Noord-Holland
 4. Noord-Brabant
 5. Utrecht
 6. Flevoland
 7. Gelderland
 8. Zeeland
 9. Friesland
 10. 10.Groningen
 11. Overijssel
 12. 12.Drenthe

Coronavirus

Informatie over onze dienstverlening en de maatregelen die wij nemen in verband met het Coronavirus (Covid-19)
Meer info Melding verbergen