Blog

Goed nieuws: overheid investeert flink in extra laadpalen

Ben jij (toekomstig) eigenaar van een elektrische auto? Dan ben je vast bekend met het tekort aan laadpalen dat we in Nederland hebben. Onlangs liet het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in een persbericht dan ook weten de komende jaren miljoenen te investeren in het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s. 


 

30 miljoen voor een landelijk laadnetwerk
Voor dit innovatieve project wordt in totaal een bedrag van 30 miljoen uitgetrokken. De helft hiervan komt voor rekening van het Rijk. De overige 15 miljoen wordt op tafel gelegd door provincies en gemeenten. Alles daar bovenop komt voor rekening van diverse aanbieders van laadpalen. 

1,7 miljoen laadpalen in 2030
Want hoewel we met momenteel 56.000 laadpunten koploper zijn in Europa, is dit bij lange na niet voldoende om in 2030 alle beoogde 1,9 miljoen elektrische auto’s van stroom te kunnen voorzien. Willen we deze doelstelling halen, dan zullen er tegen die tijd 1,7 miljoen laadpalen op onze bodem moeten staan. Alle reden om aankomend jaar dagelijks(!) 213 nieuwe laadpalen te plaatsen in Nederland, aldus de rijksoverheid. In 2025 wordt dat aantal opgeschroefd naar 550 laadpalen per dag. 

“Slimme laadpleinen” en meer
Het plaatsen van laadpalen is echter niet het enige waar de overheid in investeert. Ook het ontwikkelen van zogenaamde “slimme laadpleinen” is onderdeel van het project. Denk aan pleinen speciaal voor elektrische auto’s bij supermarkten of horeca. Op dit moment is het namelijk niet altijd mogelijk om laadpalen langs wegen of in wijken te plaatsen. Dit terwijl “je er wel van op aan moet kunnen dat je de elektrische auto overal in Nederland makkelijk kunt opladen”, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven. 

Met dit besluit neemt het kabinet in onze ogen een belangrijke stap in de doorbraak van elektrische voertuigen. Het doel om in 2030 alle nieuwe auto’s zonder uitlaatgassen te laten rijden komt zo steeds dichterbij. 

Coronavirus

Informatie over onze dienstverlening en de maatregelen die wij nemen in verband met het Coronavirus (Covid-19)
Meer info Melding verbergen