Blog

Elektrische auto’s zorgen voor meer gewonden: waar of niet waar?

In juni gaven onderzoekers van Trend-Rx het al aan: elektrische auto’s kunnen in de loop der jaren meer ongelukken veroorzaken. Begin augustus zijn hier kamervragen over gesteld. De een verwacht dat er in 2030 veel meer zwaargewonden gaan vallen door EV’s en de ander denkt dat er van een mug een olifant gemaakt wordt.


Waarom zouden EV’s meer ongelukken gaan veroorzaken?

Als we het gemiddelde nemen, dan zijn elektrische auto’s zwaarder dan ‘gewone’ auto’s en trekken ze ook nog eens veel sneller op. Volgens de onderzoekers kan dit in combinatie met hogere snelheden leiden tot ernstigere ongelukken, vooral voor voetgangers en fietsers.

Kanttekeningen voor de gevaren van EV’s

Tegenover deze redenering worden er een aantal kanttekeningen geplaatst. Zo geeft Mark Maaskant - die bij Prodrive Academy verkeersveiligheids- en gebruikerstrainingen geeft - het volgende aan.

Veel andere ‘nieuwe’ auto’s wegen net zoveel

“Plug-in hybrides die ook over een brandstofmotor beschikken wegen vaak net zo veel en soms wel meer dan een EV. Bovendien zijn SUV’s sowieso al zwaar”.

In 2030 is niet alles hetzelfde zoals nu

“Veel nieuwe EV’s en andere zwaardere auto’s beschikken tegen die tijd over verplichte veiligheidssystemen. Denk hierbij aan een noodremsysteem”.

Nieuwe infrastructuur en wetgeving

“Er komen steeds meer kleine elektrische voertuigen op de markt. De wet- en regelgeving groeit natuurlijk mee met deze innoverende voertuigen. Grote kans dat er bredere fietspaden worden aangelegd en dat er langere 30 kilometerzones komen”.

Conclusie of EV’s voor meer gewonden gaan zorgen

Ons antwoord op de vraag of EV’s gaan zorgen voor meer ongelukken: we weten het nog niet. De kanttekeningen zijn op zijn plaats, er is een grote kans dat de wet- en regelgeving wordt aangepast op de innoverende technieken. De tijd zal het uitwijzen. Overigens zijn we wel blij met de verplichte veiligheidssystemen.

Coronavirus

Informatie over onze dienstverlening en de maatregelen die wij nemen in verband met het Coronavirus (Covid-19)
Meer info Melding verbergen