Blog

Gelukkig: brand in EV niet gevaarlijker dan “gewone” autobrand

Een in brand staande elektrische auto is niet gevaarlijker dan brand bij een “gewone” auto. Ook niet als het gaat om hitteontwikkeling. Dit blijkt uit onderzoek van het Zwitserse onderzoeksinstituut Empa en ingenieursbureau A+W Progress. De afgelopen 2 jaar onderzochten zij de risico’s van brandende elektrische auto’s (EV).


Wat was de discussie?

Begin dit jaar laaide de discussie op, want er was nog veel onduidelijkheid over de veiligheid van EV’s. Men maakte zich vooral zorgen over het (brand)gevaar van EV’s in ondergrondse parkeergarages, waaronder over het ondergronds laden. Niet zo gek ook: elektrische auto’s zijn natuurlijk rijdende energiebronnen en er is een spanning van een paar honderd volt opgeslagen. Uiteindelijk leidde dit tot allerlei Kamervragen.

Brand in EV is niet gevaarlijker

De onderzoekers geven aan dat als er een voertuig in brand staat, de stoffen die vrijkomen altijd schadelijk zijn. Ook bij een elektrische auto komen er giftige en brandbare gassen vrij, maar uit het onderzoek blijkt dat ze onder de kritische waardes blijven. Empa en A+W Progress geven als mogelijke oplossingen:

  • Tunnels en ondergrondse parkeergarages voorzien van moderne ventilatiesystemen
  • Richtlijnen opstellen voor het vervuilde blus- en koelwater

 

Dit laatste adviseren de onderzoekers omdat als je de brand van een elektrische auto blust, er zware metalen in dit water zitten. Dit zijn er teveel om in rioolwater te kunnen lozen.

Coronavirus

Informatie over onze dienstverlening en de maatregelen die wij nemen in verband met het Coronavirus (Covid-19)
Meer info Melding verbergen