Blog

Aanbod tweedehands auto’s verlaagd

Sinds de coronacrisis neemt de vraag naar occasions toe, terwijl het aanbod juist daalt. Dit blijkt uit onderzoek van Indicata, Europees dienstverlener in business intelligence voor marktinzicht in occasionbedrijven.


Voorraadtekort gestegen met 13%

In vergelijking met april 2020 is het voorraad “tekort” van occasions met 13% gestegen. Er werden op 1 augustus 2020 dus 13% minder tweedehands auto’s aangeboden dan op 1 april op onder andere Kreijne.nl, AutoTrack en AutoScout.

Aantal stadagen flink afgenomen

De reden dat dit een voorraadtekort betekent, is volgens Indicata dat het aantal stadagen flink is afgenomen. Een jaar geleden stonden de occasions gemiddeld 85 dagen online voordat er tot verkoop werd overgegaan. Op 1 maart waren dit 79 dagen, maar tijdens de lockdown steeg dit maar liefst tot 125 dagen. Op dit moment zitten er weer slechts 69 dagen tussen het aanbieden van de tweedehands auto en de verkoop aan een geïnteresseerde. Doordat het zo weinig dagen zijn, ontstaat er een voorraadtekort.

Zijn occasions nu ook duurder?

Nee. Ook al zijn occasions tegenwoordig schaars, de verkoopprijzen liggen nog steeds onder het niveau van de coronapandemie. Uit onderzoek van MarketWatch blijkt overigens dat het aantal verkochte elektrische auto’s en hybride occasions bijna is verdubbeld. Ook in Nederland is een trend te zien, maar vooralsnog zijn er in ons kikkerlandje nog iets te weinig gebruikte EV’s beschikbaar.

 

Coronavirus

Informatie over onze dienstverlening en de maatregelen die wij nemen in verband met het Coronavirus (Covid-19)
Meer info Melding verbergen