Blog

Kabinet wil meer controle op fraude met kilometerstand

Koop je een mooie nieuwe auto met weinig kilometers op de teller, blijkt achteraf dat je bent...opgelicht. Helaas zijn duizenden mensen jaarlijks hiervan de dupe. Natuurlijk is het officieel bij de wet verboden, maar het terugdraaien van tellers van tweedehandsauto’s gebeurt net zoveel als dat je een boterham met kaas eet: vaak dus. Daarom is het kabinet bezig met een nieuwe regelgeving om dit euvel voor eens en altijd uit de weg te helpen.


Kosten van 160 miljoen euro per jaar

Oke, er bestaat dus een apparaatje waarmee je de kilometerteller van je auto kan manipuleren om hem zo voor een hogere prijs door te kunnen verkopen. Maar wist je dat deze tellerfraude Nederlandse consumenten en de staat maar liefst 160 miljoen euro per jaar kost? Want een auto waarvan de teller is teruggedraaid, kan voor onveilige situaties zorgen én is duurder in zowel de aanschaf als het onderhoud. Nogal zonde dus. En ondanks dat er een boete van 10.000 euro of een jaar celstraf op staat, wordt er alsnog veel fraude gepleegd met de kilometerstanden.

Omhoog met die controles

Daarom wil minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dat de RDW op meerdere momenten de tellerstand van auto’s gaat registreren. De RDW doet dit al sinds 2014, maar het aantal controles moet wat van Nieuwenhuizen betreft fors omhoog. Op deze manier moet de fraude sneller aan het licht komen. Als de Tweede Kamer deze maatregel steunt, zal de RDW per 1 juli meer gaan controleren.

Coronavirus

Informatie over onze dienstverlening en de maatregelen die wij nemen in verband met het Coronavirus (Covid-19)
Onze showroom is gesloten maar de werkplaats is open. Wij kijken naar mogelijkheden voor het verkoop van auto's.
Meer info Melding verbergen